Menu
Your Cart

Hoe maak ik een frituurpan schoon?

We houden allemaal wel van een lekker portie friet op zijn tijd. Helemaal als je thuis een gezin draaiende houdt, zal de frituurpan de nodige overuren maken. Het probleem waar veel mensen tegenaan lopen is het schoonmaken van de frituurpan. Eens in de zoveel tijd moet je de frituurolie vervangen. Bij sommige frituurpannen is dit probleem eenvoudig opgelost doordat de pannen voorzien zijn van een kraantje. Maar bij het overgrote deel moet je toch gewoon de frituurbak omkiepen. Echter is het overgieten van het frituurvet niet eens zo’n groot probleem. Veel vervelender is het schoonmaken van de friteuse zelf. Het is verstandig om dit een keer per jaar te doen. Om dit klusje zo snel mogelijk te klaren vind je hier de belangrijkste tips waardoor je in een korte tijd, je frituurpan volledig hebt gereinigd. Vanzelfsprekend verschilt het schoonmaken per frituurpan, maar hier vind je de algemene tips.

Zo begin je

Als eerste is het belangrijk de stekker uit de friteuse te halen. Daarnaast moet je nooit beginnen met het schoonmaken van een frituurpan als je net gefrituurd hebt. In dat geval is het aan te raden minimaal 2 uur te wachten totdat het frituurvet is afgekoeld. Ongeacht naar welke schoonmaakmethode jouw voorkeur uitgaat, je zult als eerste stap de olie uit de pan moeten halen. Het olie zou je kunnen opvangen in oude olieflessen. Belangrijk: gooi de olie nooit door de gootsteen! Dit moet je inleveren bij een speciaal inleverpunt. Het overgebleven vet is te verwijderen door met een papieren doek langs de frituurpan te gaan.

Frituurpan schoonmaken vaatwastablet

Een frituurpan kan je eenvoudig schoonmaken met een vaatwastablet. Hoe doe je dit? Nadat het frituurvet verwijdert is, vul je de frituurpan met water. Het mandje mag er gewoon in blijven. Niet te veel water in de frituurpan doen want het kan flink gaan schuimen. Vervolgens gooi je een vaatwastablet in het water en je zet de frituurpan op de laagste stand aan. Let op: nooit hoger dan 100 graden. Als de frituurpan 10 minuten a een kwartiertje heeft aangestaan zet je het apparaat uit! Een andere mogelijkheid is om de frituurpan met kokend water te vullen en dan een uur te laten staan. Aansluitend verwijder je het water uit de pan en je spoelt de pan even goed af zodat je nergens meer sopresten vindt. De frituurpan is nu weer zo goed als schoon!

Aangebrande vetresten verwijderen

Mochten er toch nog vetresten op de frituurpan zitten omdat ze zijn aangebrand en lastig te verwijderen zijn. Dan kan je het beste een speciale inweekspray voor frituurpannen kopen. In ons assortiment frituurpan accessoires vind je bijvoorbeeld een vetlosweker van Fritel. Je verdeeld de vetlosweker gelijkmatig over het te reinigen deel en laat het circa 20 minuten intrekken. Vervolgens neem je een vochtige doek en verwijder je het vuil.

Buitenkant frituurpan schoonmaken

Nu je de binnenkant van de friteuse hebt aangepakt, kan je net zo goed meteen de buitenkant van de frituurpan reinigen. Dan ziet je frituurpan er echt weer als nieuw uit. De buitenkant van de friteuse is eenvoudig te reinigen. Je kunt hiervoor dezelfde spray gebruiken die je gebruikt om het fornuis schoon te maken. Als je de spray hebt aangebracht op de buitenkant van de frituurpan, laat dit dan even 10 minuten intrekken. Vervolgens pak je een keukenpapier en je kunt het vuil gemakkelijk verwijderen. Werkt dit niet? Dan is een optie om water met soda te mengen en dit te verdelen over de frietpan. Laat dit ongeveer een kwartier intrekken. Vervolgens maak je de frituurpan schoon met vochtige doek.

Frituurvet reinigen

Wanneer je net lekkere bitterballen, kroketten en kaassoufflés hebt gefrituurd komt het vaak voor dat er nog wel eens wat overige restjes in het frituurvet drijven. Het frituurvet kan je eenvoudig reinigen door twee rauwe eiwitten in het frituurvet te leggen. Je zult het eiwit dus moeten scheiden van het ei. Het eiwit laat je voorzichtig in het nog hete frituurvet gaan. En met een schuimspaan schep je het eiwit door het frituurvet. De eiwitten zullen gaan stollen en nemen het vet op. Na circa 20 seconden zijn de eiwitten volledig gestold en kan je ze uit het frituurvet verwijderen. Het resultaat: schoon frituurvet.