Menu
Your Cart

Friet zelf maken

Altijd al wel eens zelf friet willen maken? Dan zullen wij je stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt doen. Naast dat het erg leuk is om je zelf je eigen friet te maken is het ook nog eens stuk goedkoper dan wanneer je de patat haalt bij de snackbar en ook nog veel gezonder. Genoeg redenen dus om zelf je eigen friet te bakken.

Wat heb je nodig?

Het enige belangrijke ingrediënt voor het zelf maken van patat is natuurlijk aardappelen. Met 1 kilo aardappelen kan je ongeveer voor vier personen patat maken. Daarnaast heb je vanzelfsprekend een werkende frituurpan nodig inclusief frituurvet. En voor wanneer de frietjes klaar zijn, een beetje zout.

Vers patat maken

Je schilt de aardappelen en snijdt ze eerst in plakjes. Vervolgens maak je van de plakjes reepje patat. Wil je Vlaamse frietjes maken dan kan je brede repen snijden en voor Franse frietjes juist extra smalle repen. Als je dit gedaan hebt dompel je de frietjes even in koud zodat het zetmeel eraf kan worden gespoeld. Daarna moeten de aardappelen even drogen. Je kunt hierbij eventueel zelf een handje helpen en de aardappelen met keukenpapier af te deppen.

De frietjes moeten eerst worden voorgebakken en daarna kunnen ze worden afgebakken. Voor het voorbakken zet je de frituurpan op 140 graden. Als de frituurpan op temperatuur is frituur je de friet om en nabij 4 a 5 minuten. Wanneer de tijd verstreken is haal je de patat er uit, en leg je ze op neer op een keukenpapier. Zo kunnen de frietjes even goed uitlekken. Wanneer ze nog steeds erg glimmen van het frituurvet, kan je ze nog even deppen met keukenpapier.

Het voorbak werk is nu gedaan en de frietjes kunnen nu voor de laatste keer in de frituurpan. Daarvoor moet het frituurvet verwarmd worden tot ongeveer 180 graden. Het vers gemaakte patat is na ongeveer 3 minuten klaar. Haal ze uit de pan en strooi als laatste nog een beetje zout over de patat. Bon appetit!