Menu
Your Cart

Hoe werkt een hetelucht friteuse?

De laatste tijd hoor je het veel voorbij komen: frituren zonder vet. In eerste instantie leek het onmogelijk om lekkere frietjes te bakken zonder gebruik te maken van frituurvet. Toch zijn er een aantal bedrijven succesvol in geslaagd om een hetelucht friteuse te ontwikkelen waarbij de smaak net zo lekker al dan niet lekkerder is. De twee belangrijkste helelucht friteuse ontwikkelaars zijn Philips en Tefal. Philips heeft de Airfryer geïntroduceerd en Tefal kwam met de Actifry op de markt. Maar hoe werkt een hetelucht friteuse nu eigenlijk? Om dit duidelijk uit te leggen zullen we de heteluchtfriteuses van Philips en Tefal met elkaar vergelijken.

Werking Philips Airfryer

De Philips Airfryer maakt gebruikt van de Rapid Air-technologie. Dat zegt je hoogstwaarschijnlijk niks maar dat is een technologie die gebruikt maakt van zowel hetelucht als een grillfunctie. Er wordt continue hetelucht van ongeveer 200 graden in de Airfryer gecirculeerd. Vanwege de zeer warme lucht wordt er een grilleffect gecreëerd. Hierdoor zijn de frietjes uit de Airfryer lekker knapperig. Bij de Airfryer wordt er dus geen gebruik gemaakt van olie of vet hierdoor is het frituren een stuk gezonder. De frietjes bevatten tot maar liefst 80% minder vet. Een ander voordeel is dat de luchtfilter in de Airfryer er voor zorgt dat er ook geen vieze frituurlucht vrijkomt.

Werking Tefal Actifry

Ook de Tefal Actifry maakt gebruik van heteluchtcirculatie. De hetelucht wordt door de Actifry gecirculeerd en dat zorgt lekkere en tevens gezonde frietjes. Tefal heeft verschillende modellen op de markt gebracht. Zo verschillen de modellen in grote en vermogen. Het ene model is echt voor familie gebruik en de ander voor 1 a 2 persoonsgebruik. De duurdere varianten kennen ook nog een aantal extra functies.

Verschil Tefal Actifry en Philips Airfryer

De Tefal Actifry en de Philips Airfryer verschillen niet veel van elkaar want ze werken beiden op basis van hetelucht. Toch zijn er wel een aantal kleine verschillen te noemen. Zo maakt de Tefal Actifry gebruikt van een lepeltje olie. Bij de Philips Airfryer komt er helemaal geen olie aan te pas en is daarin gezonder. Een ander verschil is dat de hetelucht friteuse van Tefal voorzien is van een draaiarm. Hierdoor worden de gerechten eenvoudig door elkaar geroerd. De Airfryer heeft die functie niet maar maakt gebruikt van een lade. Verder zijn er geen grote verschillen te noemen en zou je dus op basis van design kunnen kiezen. Want daarin verschillen ze wel flink van elkaar.

Overeenkomsten tussen hetelucht fritueses

Naast dat beide apparaten gebruik maken van heteluchtcirculatie en zorgen voor een stuk gezonder voedsel, hebben de apparaten meer met elkaar gemeen. Zo worden de heteluchtfriteuses ook wel multicookers genoemd. Dat komt omdat je naast friet en snacks ook ander soort voedsel hierin kunt bakken. Denk hierbij aan vlees, vis, groenten, brood en ga zo maar door. Zo fungeren deze apparaten eigenlijk als oven. Daarnaast zijn de hetelucht friteuses van Tefal en Philips ook zeer gemakkelijk schoon te maken en kunnen de verschillende onderdelen gewoon in de vaatwasser. Ook komen er bij beiden apparaten geen nare geurtjes vrij omdat ze voorzien zijn van een luchtfilter.